vdln columns

Dat is ook wat, mijn testament is kwijt!

Wij krijgen elke dag telefoontjes of mailberichtjes. Daar zijn wij natuurlijk blij mee, want dan weet u ons te vinden. Graag luisteren wij naar of lezen wij uw vragen. Gelukkig zijn er daarbij ook problemen die eenvoudig zijn op te lossen. Een daarvan - en dat gebeurt regelmatig - is dat iemand zijn testament niet meer kan vinden. Probleem? Nou nee, dat is het niet.

Een testament dat u ooit bij de notaris heeft getekend, is en blijft altijd geldig. Zelfs als er een wetswijziging is geweest. Of het nog bij de tijd is, dat valt te bezien. Ook daarvoor kunt u bij ons terecht. Het testament blijft in ieder geval geldig totdat u een nieuw testament maakt. De originele akte met uw handtekening blijft bij de notaris. Toen u bij de notaris was, heeft u een kopie van de akte meegekregen. In notariële vaktermen noemen wij dit een afschrift. Daarop staat het ambtsstempel en de handtekening van de notaris. De notaris brengt na ongeveer 20 jaar de originele akten naar het Centrale Archief. Dat is een groot landelijk archief dat zich in het Groningse plaatsje Winschoten bevindt. Notarissen kunnen uit dit archief akten opvragen. 75 jaar nadat uw akte in Winschoten is opgeborgen, gaat de akte naar de regionale archieven. Uw akte gaat dus langer mee dan wij allemaal! 

Het is dus helemaal niet erg als u uw afschrift nergens meer kunt vinden. De originele akte met uw handtekening is veilig opgeborgen. Ofwel in de kluis van de notaris, ofwel in de archieven. We vinden 'm terug! Dat lijkt mij een hele geruststelling.

(deze column is geplaatst in Veluweland in juni 2012)