vdln columns

Gelukkig getrouwd, maar toch...

Weet u nog hoe gelukkig u was toen u ging trouwen?

Een feest met alles er op en er aan.

...gescheiden

En dan valt toch na jaren de droom in duigen. Daar hebt u zich niet op ingesteld. Boosheid en onmacht voeren de boventoon. Het is niet gemakkelijk om in de tombola van emoties die de scheiding teweegbrengt, hoofd en bijzaken te scheiden.

Hoewel niemand er op uit is, komt het maar al te vaak voor: de vechtscheiding. Mannen en vrouwen die eens verliefd waren en trouwden, veranderen bij een scheiding in aartsvijanden. Bij rechtszaken wordt alles ingezet: de kinderen, het huis, het pensioen. Hoofdstukken worden volgeschreven met gevechtsstrategieën. De oorlog moet gewonnen worden. En uiteindelijk zijn er alleen maar verliezers.

Een scheiding hoeft echter niet uit te lopen op een slepend juridisch conflict. Want mensen die samen trouwen, kunnen ook samen scheiden. De notaris die tevens scheidingsbemiddelaar is, kan u behulpzaam zijn door aan het proces van de scheiding structuur te geven.

De notaris dus als bemiddelaar bij uw scheiding. De notaris? Ja, juist de notaris. Van oudsher is de notaris de onafhankelijke deskundige op het gebied van familierecht. Hierdoor heeft de notaris alle instrumenten in huis om bemiddelend op te treden bij conflicten.

Notaris Carola Van der Laan is tevens VMSN gecertificeerd mediator. Zij is gespecialiseerd in scheidingsbemiddeling en u kunt bij haar terecht voor de begeleiding van het gehele scheidingstraject inclusief het maken van een ouderschapsplan.

En de kinderen dan?

Een scheiding is zeer ingrijpend voor kinderen. Om de kinderen heen gebeurt van alles waar zij nauwelijks invloed op uit kunnen oefenen. Het liefst willen zij vader en moeder in een doosje stoppen. De scheidingsbemiddelaar ondersteunt de vader en moeder bij de beweging die ze gaan maken van partner en ouder tijdens een relatie naar ex-partner en ouder na de scheiding.

Een kind heeft het recht op het kennen van en de verzorging door beide ouders! Het is de verantwoordelijkheid van vader en moeder om dit samen te blijven doen. Want, een ouder kan nooit ophouden de ouder van het kind te zijn.