Sluiten

Als iemand overlijdt, moet er van alles gebeuren om tot een goede afwikkeling van de nalatenschap te komen. Notaris Van der Laan helpt u hier graag bij.

Verklaring van erfrecht

Na een overlijden worden bankrekeningen meestal geblokkeerd totdat uit een zogenaamde ‘verklaring van erfrecht’ blijkt wie gerechtigd zijn tot de bankrekening. In zo’n verklaring van erfrecht verklaart de notaris wie de erfgenamen zijn. Belangrijk is dat de notaris u voorlicht over de gevolgen van het erven.

Als erfgenaam hebt u een aantal mogelijkheden:

  • De nalatenschap aanvaarden: u ontvangt zowel de lusten als de lasten van de nalatenschap. Als de nalatenschap negatief blijkt te zijn, bent u dus ook aansprakelijk voor de schulden.
  • De nalatenschap beneficiair aanvaarden: u bent alleen erfgenaam als de nalatenschap na onderzoek positief blijkt te zijn. Als de nalatenschap negatief is, bent u niet voor de schulden aansprakelijk.
  • De nalatenschap verwerpen: als u niets met de nalatenschap te maken wilt hebben, kunt u deze na overleg met de notaris verwerpen. U wordt dan geen erfgenaam.

Verdere afwikkeling

Als iemand komt te overlijden, moet er veel geregeld worden. Denk aan het opvragen van verzekeringsuitkeringen, het opzeggen van abonnementen en het informeren van allerlei instanties. Administratieve en praktische zorg die wij u graag uit handen nemen.

Aangifte erfbelasting

Na het overlijden stuurt de Belastingdienst een condoleancebrief en een antwoordkaart naar het adres van de overledene. Degene die de zaken van de overledene afwikkelt, laat de Belastingdienst via de antwoordkaart weten wie de contactpersoon voor de erfbelasting is. Alle post over de erfbelasting gaat vervolgens naar deze contactpersoon. Het aangifteformulier wordt ook naar die persoon gestuurd. De contactpersoon hoeft de aangifte niet zelf te doen, maar kan zich daarbij laten bijstaan door een deskundige, de notaris.

Als u de aangifte erfbelasting niet tijdig indient bij de Belastingdienst dan wordt er heffingsrente berekend. Dit gebeurt als de Belastingdienst binnen 8 maanden na het overlijden nog geen aanslag erfbelasting heeft kunnen opleggen. De behandelingsperiode van de aangifte bedraagt 3 maanden. Dus het aangifteformulier moet binnen 5 maanden na overlijden worden opgestuurd naar de Belastingdienst.

Wij helpen u graag bij het opstellen van uw aangifte erfbelasting.

Verdeling van de nalatenschap

Nadat de erfbelasting is betaald en de gehele nalatenschap administratief is afgehandeld, wordt de nalatenschap verdeeld onder de erfgenamen. De notaris maakt een akte van verdeling.

Meer informatie over de afwikkeling van een nalatenschap

Wilt u meer weten over wat er allemaal komt kijken bij de afwikkeling van een nalatenschap? Maak dan vrijblijvend een afspraak met Van der Laan notariaat. Of kom eens langs tijdens ons gratis en vrijblijvend inloopspreekuur in Oldebroek. En u bent natuurlijk ook van harte welkom als u in bijvoorbeeld Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Kampen, Wezep of Zwolle woont.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven