Sluiten

Gaat u samenwonen? Denk dan aan het laten opstellen van een samenlevingscontract. Hierin maak je samen afspraken. Bijvoorbeeld over huishoudelijke kosten, bankrekeningen en de inboedel.

Samenlevingscontract als voorwaarde

Het hebben van een notarieel samenlevingscontract is daarnaast een voorwaarde voor het ingaan van bepaalde regelingen. Denk bijvoorbeeld aan het partnerpensioen, het overhevelen van de heffingskorting voor de inkomstenbelasting en aan het erfrecht. Wanneer u korter dan vijf jaar samenwoont, heeft u alleen recht op een hoge vrijstelling van erfbelasting wanneer u een samenlevingscontract heeft gemaakt. Indien u samenwoont in een huurhuis en geen gemeenschappelijke kinderen heeft, dan kunt u alleen de heffingskorting overdragen wanneer u een samenlevingscontract heeft gemaakt. Overigens is een samenlevingscontract alleen niet voldoende om uw partner tot erfgenaam te benoemen. Daarvoor heeft u ook een testament nodig.

Het opmaken van een samenlevingscontract leidt niet tot een gemeenschap van goederen. Daarvoor is het aangaan van een huwelijk of geregistreerd partnerschap de aangewezen weg.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven