Sluiten

Het kopen van een huis is een belangrijke gebeurtenis in uw leven. Van der Laan notariaat helpt u graag bij de verschillende stappen in het traject.

Stap 1: Koopovereenkomst

Bij een koopovereenkomst bereiken u en de verkoper mondeling overeenstemming over de prijs van het huis en andere voorwaarden. Deze afspraken dienen schriftelijk vastgelegd te worden. Hiervoor wordt een koopovereenkomst opgesteld die door u en de verkoper wordt ondertekend. Vaak wordt de koopakte opgesteld door de makelaar, maar de notaris kan dit ook voor u doen. Na ontvangst van de koopakte heeft u als particuliere koper van een woonhuis of appartement nog drie dagen bedenktijd. Binnen deze termijn kunt u, zonder opgaaf van redenen, afzien van de koop.

Stap 2: Inschrijving koopovereenkomst

Nadat de termijn van drie dagen bedenktijd voorbij is, kan de koopakte worden ingeschreven bij het kadaster. Wanneer de notaris de koopovereenkomst heeft opgesteld en mede-ondertekend heeft, kan de koopakte direct (ook in de bedenktijd) worden ingeschreven.

De inschrijving in het kadaster beschermt u als koper:

  • De verkoper kan de woning niet meer aan een derde verkopen.
  • Er kan geen beslaglegging op het aangekochte onroerende goed plaatsvinden.
  • Faillissement van de verkoper heeft geen invloed meer op uw aankoop.
  • Een bezwaring met zakelijke lasten (bijvoorbeeld een hypotheek) heeft geen invloed meer op uw aankoop.
  • Het doorkruist de voorkeur die de gemeente kan plaatsen op het door u aangekochte onroerende goed.

De levering moet wel binnen een halfjaar na de inschrijving in het kadaster plaatsvinden. Hierna vervalt uw wettelijke bescherming.

Stap 3: Levering

Ten slotte moet de woning aan u worden overgedragen door het opmaken van een notariële akte van levering. U wordt pas ‘echt’ eigenaar van de woning als deze akte is ingeschreven bij het kadaster.

Meer informatie over het kopen van een huis

Wilt u meer weten over uw rechten en plichten bij het kopen van een huis en over de rol van de notaris? Van der Laan notariaat adviseert u hier graag over. Maak vrijblijvend een afspraak of kom eens langs tijdens ons gratis en vrijblijvend inloopspreekuur in Oldebroek. En u bent natuurlijk ook van harte welkom als u in bijvoorbeeld Elburg, Doornspijk, ’t Harde, Epe, Hattem, Heerde, Kampen, Wezep of Zwolle woont.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven