Sluiten

In een testament regelt u wat er met uw vermogen moet gebeuren na uw overlijden. U kunt daarbij aan het volgende denken:

  • de benoeming van een erfgenaam;
  • de benoeming van een voogd of bewindvoerder;
  • de benoeming van een executeur.

Benoeming van een erfgenaam

Door het maken van een testament kunt u van de wettelijke erfopvolging afwijken. Dit gebeurt bijvoorbeeld als twee mensen gaan samenwonen en elkaar tot erfgenaam willen benoemen. Met het opstellen van een goed testament kunt u uw nabestaanden ook erfbelasting besparen.

Benoeming van een voogd of bewindvoerder

Als ouders van minderjarige kinderen overlijden, moet er een voogd over de kinderen worden benoemd. Een rechter zal de voogd die in het testament wordt genoemd, benoemen tot voogd. Is er geen voogd in het testament genoemd, dan zal de rechter bepalen wie de voogd wordt. U kunt in uw testament ook een bewindvoerder aanstellen die de financiën zal beheren als uw kinderen van u erven als ze nog minderjarig zijn.

Benoeming van een executeur

U kunt in uw testament ook iemand benoemen tot executeur. De executeur zal na uw overlijden uw nalatenschap in goede banen proberen te leiden en uw nalatenschap beheren. Ook kunt u een executeur aanstellen met een specifieke taak, bijvoorbeeld: het regelen van de begrafenis of crematie, of met een zeer uitgebreide taak: het verdelen van de erfenis.

Wat gebeurt er met het testament?

Bij elk opgemaakt testament is de notaris verplicht het bestaan daarvan schriftelijk aan te melden bij het Centraal Testamentenregister in Den Haag. De inhoud blijft strikt geheim. Zo kan, in geval van overlijden, altijd worden nagegaan of er een testament is opgemaakt en zo ja, bij welke notaris het testament bewaard wordt. U kunt uw testament altijd wijzigen, aanvullen of geheel herroepen.

Weten welk testament bij u past?

Om te bepalen welk testament het beste bij u past, moet de notaris weten wat uw persoonlijke omstandigheden zijn. Maak vrijblijvend een afspraak met Van der Laan notariaat – wij adviseren u graag. Of kom eens langs tijdens ons gratis en vrijblijvend inloopspreekuur in Oldebroek. En u bent natuurlijk ook van harte welkom als u in bijvoorbeeld Elburg, Epe, Hattem, Heerde, Kampen, Wezep of Zwolle woont.

Ook als u al een testament heeft, is het verstandig om eens te laten controleren of dit nog steeds bij u past. Uw persoonlijke omstandigheden kunnen gewijzigd zijn, maar ook de (fiscale) wetgeving verandert regelmatig. Van der Laan notariaat kan u deskundig en vrijblijvend adviseren of het voor u interessant is om een (nieuw) testament te maken.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven