Sluiten

Trouwen of geregistreerd partnerschap

Als u na 1 januari 2018 trouwt zonder huwelijkse voorwaarden, trouwt u in beperkte gemeenschap van goederen. Dit is in de wet geregeld. De wet geldt ook als u een geregistreerd partnerschap aangaat.

Beperkte gemeenschap betekent kort gezegd dat alle bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, van u samen zijn. Al uw persoonlijke bezittingen en schulden die u vóór het trouwen heeft, blijven van u alleen.

Schenkingen of erfenissen die u ontvangt vóór en tijdens uw huwelijk, zijn van u persoonlijk. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.

Voor mensen, die vóór 1 januari 2018 zijn getrouwd, blijven de oude regels gelden. Zij zijn in algehele gemeenschap van goederen getrouwd. Alle bezittingen en schulden van beide echtgenoten zijn van hen samen. Alle door hen ontvangen schenkingen en erfenissen vóór en tijdens het huwelijk zijn ook van hen samen. Tenzij de schenker anders heeft bepaald of in het testament iets anders is aangegeven.

Goede administratie

Voor mensen, die na 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap gaan trouwen, is het van belang om een goede administratie bij te houden.

Want als u langer samen bent, kan het voorkomen dat het niet meer duidelijk is welke spullen precies van u zijn. Dat kan voor problemen zorgen als u ooit uit elkaar gaat. Hou daarom een goede administratie bij. Dan kunt u altijd aantonen dat u eigenaar bent. Voor aangekochte spullen kan dat een factuur of ontvangst­bewijs zijn waarop uw naam staat vermeld. Bij een ontvangen erfenis is de akte van verdeling uw bewijs.

Huwelijkse voorwaarden

Gaat u trouwen, maar wilt u afwijken van deze beperkte gemeenschap van goederen? Dan kunt u bij Van der Laan notariaat een overeenkomst van huwelijkse voorwaarden afsluiten. U bepaalt dan zelf welke bezittingen en schulden van u samen zijn en welke persoonlijk.

De notaris zorgt ervoor dat deze voorwaarden ingeschreven worden in het huwelijksgoederenregister bij de rechtbank.

Waarom huwelijkse voorwaarden of partnerschaps­voorwaarden?

Als een van de partners een eigen zaak heeft, kan men het vermogen van deze zaak buiten de gemeenschap van goederen houden door het afsluiten van huwelijkse voorwaarden. Als het slecht gaat met de zaak, kunnen schuldeisers niet aan het privévermogen komen. Dit kan een reden zijn om huwelijkse voorwaarden op te maken. Ook zijn huwelijkse voorwaarden nodig als u na 1 januari 2018 wilt trouwen in algehele gemeenschap van goederen.

Geregistreerd partnerschap

Als u niet wilt trouwen maar toch uw relatie officieel wilt maken, kunt u kiezen voor geregistreerd partnerschap. Hiermee weet u zeker dat de wet automatisch een aantal zaken voor u regelt.

Een geregistreerd partnerschap is bijna hetzelfde als een huwelijk. U moet ook eerst digitaal of persoonlijk aangifte doen bij de gemeente. Vervolgens ondertekent u op het gemeentehuis in het bijzijn van getuigen een verklaring. De verschillen met een huwelijk zijn:

  • U hoeft elkaar niet het jawoord te geven.
  • U kunt het geregistreerde partnerschap beëindigen bij een notaris of advocaat. Als u minderjarige kinderen heeft of als u het niet met elkaar eens bent, moet u net zoals bij een huwelijk naar de rechter.
  • Een geregistreerd partnerschap kunt u omzetten naar een huwelijk. Een huwelijk kan niet worden omgezet in een geregistreerd partnerschap.
  • Een geregistreerd partnerschap wordt in andere landen niet altijd erkend of er gelden andere regels.

Als u een geregistreerd partnerschap aangaat zonder voorwaarden, dan doet u dit sinds 1 januari 2018 in beperkte gemeenschap van goederen.

Als u liever zelf wilt bepalen wat u wel en niet samen deelt, moet u vooraf partnerschapsvoorwaarden maken.

Partnerschapsvoorwaarden zijn ook nodig als u wilt dat alles van u samen is (algehele gemeenschap van goederen).
Van der Laan notariaat kan u behulpzaam zijn bij het opstellen van partnerschapsvoorwaarden.

Deel deze pagina

Blijf op de hoogte van Van der Laan Notariaat

Inschrijven